5000 éves ember vérében találtak valami megdöbbentőt a tudósok!

2024. január 11., csütörtök
A tudósok legnagyobb döbbenetére teljesen épen fennmaradt vörösvérsejteket is sikerült kinyerniük, amik elképesztő információkkal szolgáltak.

Igazi és nagyon érdekes felfedezést tettek nemrég egy 5000 éves emberi maradvány vizsgálatakor.

Az eredmények olyan megdöbbentőek voltak, hogy egyes információk miatt hamarosan még a biológiai és tudományos könyveket is át kell néhány helyen írniuk.

Sokan emlékeznek még Ötzire, arra az 5000 éves előemberre, akinek a maradványait szinte tökéletesen konzerválódva találták meg a jégbe fagyva.

Ötzi, a jégember egy kb. 5300 éves gleccsermúmia a kora rézkor idejéből, amit 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, a Hauslabjoch közelében, 3210 méter magasan találtak meg.

Azóta többször vetették különféle vizsgálatok alá, ám a mostani, rendkívül tüzetes, a legmodernebb eljárásokat és technológiát bevető vizsgálat hozott jelentős áttöréseket.

Az 5000 éves ember vérében ugyanis rendkívüli felfedezést tettek.

Egyrészt megdöbbenve tapasztalták, hogy a vérében lévő vörösvérsejtek szinte tökéletesen épek maradtak a több ezer év ellenére is.

Ezek pedig részletgazdag információkat árultak el az akkori emberi fajról és magáról Ötziről is.

Sokak szerint az Ötzihez hasonló, rendkívül jó állapotban fennmaradt ősemberi maradványok azért fontosak, mert elképesztő és megrengető információkat tudhatunk meg a múltról.

Nem csak az emberi fejlődésről, hanem egyes vírusok, baktériumok evolúciójáról is.

Például nemrég ey másik, szintén több ezer éves múmiából már lehet következtetni a TBC egykori evolúciójára is, ami a betegségek elleni harcban is jelentős lehet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány


Megtekintések száma: 243871

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet