A Fermi-paradoxon rejtélye, avagy miért nem bukkantunk még rá az idegenekre

2023. augusztus 16., szerda
Vajon tényleg egyedül vagyunk a világegyetemben, vagy a Fermi-paradoxon feloldható a jövőben? Közel vagyunk egy idegen civilizációval való kapcsolatfelvételhez, vagy az ember csak ámítja önmagát? Az idegenek nyomában.

A Fermi-paradoxon – tényleg feloldhatatlan?

A Fermi-paradoxon feltételezhető ellentmondás a földön kívüli civilizációk létezésének magas becsült valószínűsége és az ilyen civilizációk létezésére utaló bizonyítékok hiánya között. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy ez a paradoxon azt veti fel, hogy talán azért nem bukkantunk még rá más fajokra, mert valójában nincsenek is.

Ha ugyanis lennének, már lenne olyan faj, mely elérte volna az emberiség fejlettségi szintjét, vagy túl is szárnyalta volna azt, és találkozunk kellett volna mások által épített titokzatos űreszközökkel, szondákkal.

Sokan azonban úgy vélik, hogy feloldható a Fermi-paradoxon, mert mi van, ha mi vagyunk jelenleg a legfejlettebb civilizáció? Ez esetben, még ha nem vagyunk egyedül, sem találtunk volna senki hozzánk hasonlót.

Leküzdhetetlen távolságok a civilizációk között?

Sok tudományos munka összpontosult a Földön kívüli élettel kapcsolatos elméletek és az ilyen élet lehetséges modelljeinek kidolgozására, amelyeknek nagy részében, a Fermi-paradoxon egy elméleti hivatkozási pont lett.

Sokan gondolják úgy, hogy az alapvető probléma eleve a leküzdhetetlen távolságokban rejlik. Mert még mi sem voltunk képesek csak két olyan űrjárművet alkotni, melyek több, mint 30 év teleltével kijutottak a naprendszerből. De a naprendszer csak egy porszem egy focilabdán, ami jelen esetben a galaxisunkat jelképezi.

Ez a labda pedig egy labdákkal teli óriási focipályán helyezkedik el. Ebben a hasonlatban remekül érzékelhető, hogy szinte a lehetetlenséggel egyenlő egyik univerzumból – egyik focilabdáról – a másikba átjutni.

Milliónyi idegen civilizáció létezhet

A matematikai modellek szerint közel egymillió olyan bolygó létezik csak a tejútrendszerben, melyek alkalmasak az életre, és ha csak ezeknek a 10%-án van jelenleg is fejlett élt, az is rengeteg fejlett civilizációt jelent.

Mégsem tudunk egymásról. De ez nem feltétlen jelenti azt, hogy nem léteznének. Talán az sem kizárt, hogy már megpróbálták többször is felvenni velünk a kapcsolatot, csak mi ezt nem érzékeltük.

Talán egyes pulzároktól érkező jelek valójában idegen civilizációk jelei, amit félreértelmezünk. Talán a híres Tabby csillag szokatlan fényerősség csökkentése is egyfajta kozmikus üzenet egy fejlett idegen civilizációtól.

Ráadásul a Föl nagyjából 3 milliárd éves lehet, de nem az otthonunk a legöregebb bolygó. A kutatások szerint rengeteg 4, és 6 milliárd éves égitest lehet a Tejútrendszerben, és más galaxisokban.

Ha a Földön 3 milliárd év kellett, hogy kialakuljon rajta egy ilyen fejlett faj, mint mi, talán a 6 milliárd évvel ezelőtt kialakult, életre alkalmas bolygókon jelenleg is olyan élet lehet, mely képes űrhajókat építeni, felfedezni a közvetlen környezetét, de még nem képes hatalmas csillagközi utazásokra.

3 fajta civilizációs fejlettségi szint létezik az idegenek után kutató csillagászok szerint. Az első szint végén tart az emberiség, ami azt jelenti, hogy az adott faj képes saját szülőbolygója összes energiáját kiaknázni, megélni rajta, és gondját viselni annak.

A második szint azt jelentené, hogy egy faj képes a saját naprendszerén belül is energiához jutni, például aszteroidák bányászásával, illetve a nap energiájának elszívásával úgy, hogy egy gigantikus Dyson-gömböt épít a csillag köré. A titokzatos Tabby csillagnál valószínűleg egy ilyen civilizáció élhet a vizsgálatok szerint.

A harmadik szint már egy kozmikus mérföldkő. itt a faj már képes az egész galaxisban futó energetikai folyamatokat irányítani, és képes a csillagközi utazások kivitelezésére. Ha meglátogatna minket egy ilyen civilizáció, inkább hatnának isteni lényeknek, mintsem egy idegen faj képviselőinek.

Ha képesek lennénk olyan csillagközi hajókat építeni, melyek ezer évig fenn tudnák tartani a saját „lakosságukat”, akkor is 2 millió évbe telne, míg kolonizálnánk a teljes Tejútrendszert.

tudomány rejtély rejtélyek ufó ufók idegen idegenek idegen civilizációk


Megtekintések száma: 107551

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet