A világ 10 leggyönyörűbb ásványa

2016. október 19., szerda




A geológia nem csak unalmas, kövekkel foglalkozó élettelen tudomány. Szemet gyönyörködtetően elkápráztató i lehet, tele színekkel és látványos formákkal. Bemutatjuk neked a világ 10 legszebb ásványát, amit valaha találtak!

Tény, hogy a geológia, és a szép ásványok utáni kutatás nem azoknak való, akik híján vannak a türelemnek. Egy-egy gyöngyszemet ugyanis néha évekig kutatnak, és van olyan, hogy a puszta véletlen hozza őket a felszínre.

Amikor azonban a szemünk elé tárul egy-egy nagyon ritka darab, páratlanságában gyönyörködve csak arra tudunk gondolni, hogy megérte a kemény munkát, és a végtelen türelmet.

A napnyugta tűzopál magáéban hordozza a tűz erejét, és aki csak ránéz, azt megihleti valami hihetetlen erő. Nagyon szép, narancsos vöröses színben pompázik, mintha a naplementét belezártuk volna egyetlen apró kis ásványba.

A bizmut egy igazi különlegesség, ugyanis a szivárvány színeit zárja magába, és szokatlan alakjával azonnal felkelti az érdeklődést. Idehaza is lehet belőle találni a Nagybörzsöny melletti középkori nemesfémbányákban.

A fluorit gyönyörű és szabályos kristályainak színe és formája keletkezési körülményeitől függ. Ha alacsonyabb hőmérsékleten jön létre, akkor világosabb színárnyalatú, kocka alakzatokat alkot, ha pedig magas maghőmérsékleten jön létre, sötétebb, teltebb színeket ad, és a kockák helyett oktaéderek alkotják a rácsszerkezetét.

Az ásványok közül a legtöbbünknek talán az ametiszt lehet a legismerősebb. Mindenkinek mutatnak legalább egyszer életében ilyet biológia vagy földrajz órán. Az ametiszt a rá jellemző lilás-kékes színezetét a mangán, illetve a vas-titán adja. Az egyik legismertebb és legnagyobb becsben tartott ásvány, gyakran ékszerként hordták régen, és sok helyen még ma is.

Az azurit jellegzetesen mélykék, és magas réztartalmú karbonit ásványként van jelen a földben. Nagyon régen még kék festékanyagként is felhasználták, de idővel rájöttek, hogy több a hátránya, mint az előnye, így ma már ilyen dolgokra nem használják fel.

A krokoit ásvány az egyik legintenzívebb, vöröses-pirosas színű ásvány. Ez az ásvány jellemzően tűszerű kristályokat alkot, és vörös ólomércként is szoktak rá hivatkozni.

A rózsakvarc már nem ennyire hivalkodó megjelenésű, de még így is elegáns, nyugtató jelenség. Tulajdonképpen nem más, mint a kvarc rózsaszínű változata, melyet gyakran drágakövek díszítőelemeként is szoktak használni. Néha ilyen gyönyörű geódákban – kőzetekben előforduló üregek - is megtalálni.

A galaxis opál a nevéből adódóan olyan érzetet kelt az emberben, mintha a galaxis tükörképe köszönne vissza rá az ásvány belsejéből. Van valami megnyugtató, és nagyon mély ebben az ásványban, valami kozmikus.

Természetes hegyikristály és fémek pontosabban titánium kombinációjaként születik meg a titánium kvarc, mely mély tónusú színekkel operál, de mégis a szivárvány összes színét magában hordozza.

Fluorit és pirit kombinációjaként jött létre ez az egyedülálló ásvány. A világon nem sok ilyen található jelenleg a földön, bár időnként a nyomára bukkannak egy-egy hasonló kombinációnak. A piris is egy önállóan előforduló ásvány, és a fluorit is, ezért nem túl gyakori és kivételes jelenség, ha a kettő keresztezi egymást.

Láthatod, hogy az ásványok világa nem is annyira unalmas, mint azt elsőre gondolná az ember. Rengeteg látványos, és különféle színben pompázó ritkaság várja még most is, hogy egy napon majd rájuk bukkanjon az emberiség.

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség természet geológia


Megtekintések száma: 84477





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet