A világ legveszélyesebb teaháza

2015. december 7., hétfő
Létezik Kínában egy eldugott hely a hegyekben, amelyről nagyon kevés turista tud, és még kevesebben jutnak fel oda. A hely Shaanxi tartomány, Hua Shan öt hegyből állóhegyláncolatában található, és nem más, mint egy „egyszerű” teaház. Érdekessége azonban nem az épület adja, hanem az út, ahogyan feljutunk oda.

Az ősidők óta, a kínaiak által a világ legveszélyesebb hegyének titulált Hua Shan kétezer méter feletti csúcsára embert próbáló feladat feljutni.

Hogy eljussunk a teaházhoz, melyet egy taoista templomban alakítottak ki, az út során rengeteg, sziklafalba vájt lépcsősoron kell felfelé haladni, majd egy, a sziklafalba erősített deszkákon kell végigsétálnunk úgy, hogy kapaszkodó vagy korlát csak a sziklában van, a másik oldalunkon csak a tátongó mélység.

meredek-hegyoldal

A hegyláncolatot régóta tisztelik a kínaiak, a császárok rendszeresen tartottak a hegy lábánál ünnepségeket, ceremóniákat, de feljutni sokáig nagyon kevés embernek sikerült. Habár a hagyomány szerint több császár is megparancsolta embereinek, hogy építsenek feljáratot a hegyre, ez végül csak a Kr.e. -i II. században, Tang dinasztia uralkodása alatt következett be.

Akkor szent helynek nyilvánították, és azóta építik a lépcsőket és sziklajáratokat, amelyeket csak a szerzetesek és az igazán elszánt zarándokok használtak. Hitük szerint ez a hely volt az alvilág istenének lakóhelye.

huanshan-hegyoldal

A templom születését annak köszönheti, hogy az öt hegy formálta Hua Shan felülről nézve virág alakot formáz, és a taoista szerzetesek ezért mind az öt csúcsra építkeztek, hogy benépesítve azt, kiteljesedjen a minta. Eleinte csak azért főztek teákat, hogy segítsék vele a szerzetesek napi meditációit, majd az évszázadok során külön hagyománya lett a finom italnak.

huanshan-hegyoldal-2

A szerzetesek igyekeztek a szent helyet titokban tartani, hogy megmaradjon nekik, mikor szükségük van lelki magányra. A hegy lábánál áll a Jáde Tavasz Kolostor, ahol hitük szerint az ősökkel és a túlvilági lényekkel tarthatják a kapcsolatot.

huanshan-veszelyes-hegyoldali-utja

Azonban az idő előrehaladtával a turisták is kezdték felfedezni a helyet, azonban a körülmények a feljutáshoz, még annyira sem voltak jók, mint manapság (elképzelhetjük akkor milyenek voltak), és a sok baleset miatt végül a kínai kormány egy kisebb beruházással „biztonságosabbá” tette a feljutási lehetőségeket.


hunashan-a-vilag-legveszelyesebb-teahaza A végcél: a Teaház és a templom.

A hegylánclatra, a mellette fekvő Huashan faluból induló Mennyei Lépcsősoron lehet kezdésként feljutni, mely az északi toronyba visz. Innen egy drótkötélpályán közlekedő kabin segítségével lehet átjutni a déli torony alsó részéhez, ahonnan várja a bátor túrázót a több száz méteres mászóút, amely felvisz a hegy csúcsára, a templomhoz és teaházhoz.

Érdekesség, hogy a környék gazdag gyógyhatású növényekben és orvosi alapanyagokban, ezért régebben a halhatatlanságot kutató gyógyítók egyik legfontosabb beszerző helye volt.

Hua Shan teaház veszélyes kína


Megtekintések száma: 18826

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet