Az ötödik kölcsönhatás! Új mérföldkő a sötét anyag rejtélyével kapcsolatban!

2016. május 29., vasárnap




Hihetetlen, de a világ nagyobbik, ismeretlen részéhez adhat kulcsot az ötödik kölcsönhatás felfedezése, mely megváltoztathatja a világról alkotott tudományos képünket is. Akár másik világokba való átjárókra is rábukkanhatunk, vagy párhuzamos dimenziókra.

Ismeretes tény, hogy a világegyetem anyagának csak öt százalékát ismerjük, 1897-ben történt az első olyan felfedezés, az elektron kimutatása, ami a világunk öt százalékának megismerését lehetővé tette. Az elektron tulajdonságainak feltárása vezetett oda, hogy számos mai eszköz, például a televízió, a rádió és a mobiltelefonok működnek

A felfedezések gyorsan követték egymást: az 1890-es években Henri Becquerel feltárta, hogy az addig oszthatatlannak hitt atomok maguktól is elbomlanak, Rutherford meghatározta az atom tulajdonságait. Az új részecskék felfedezésével a fizika törvényeit sokkal pontosabban megismerte az ember.

sotet-anyag

Azonban a modelljeink lehet hogy tévesek, vagy legalábbis messze nem ismerjük a világ teljes működését. A világnak csupán 5%-a vizsgálható az emberiség számára.

A maradék 95 százalékot nem ismerjük, ezt sötét anyagnak, sötét energiának nevezzük.

Egy új részecske jelenlétét érzékelték most kutatók - méghozzá magyar kutatók. Azért csak a jelenlétét, mert a konkrét részecskét nem sikerült észlelniük, csupán annak nyomait és bomlását, de szinte egészen biztosan létezik.

Ez lehet a bizonyíték arra, hogy létezik valamilyen kölcsönhatás az általunk látható anyag és ezen ismeretlen anyag között.

parhuzamos-cimenziok

Nehéz megjósolni, hová vezethet a felfedezés, mivel hatalmas a láthatatlan világ aránya, óriási lehetőségeket rejthet magában, ám még csak az első lépéseket teszi meg a tudomány.

Az MTA Atomki tudósai az atommagban végzik a kísérleteket, mert az atommagban az összes ismert kölcsönhatás, a gravitációs, az elektromágneses, az erős és a gyenge mind jelen van. Azt feltételezik, hogy ezeken kívül ez az ötödik kölcsönhatás is jelen lehet.

Az sem kizárt, hogy titkos átjárókat találhatnak a kutatók majd más dimenziókba, vagy párhuzamos világokat fedezhetnek fel, legalábbis a nyitottabb szemléletű szakemberek ezeket a lehetőségeket sem tartják elképzelhetetlennek.

parhuzamos-szimulaciok

Persze ez így nagyon meredeken hangzik, és inkább illik egy sci-fibe, mint egy tudományosan alátámasztott elméletbe, azonban a tény hogy a jelenlegi világ alig 5%-át ismerjük, s 95%-a feltérképezetlen, a benne foglalt törvényszerűségekkel, kölcsönhatásokkal együtt, valóban megnyílnak a lehetőségek és távlatok, ha csak elméleti szinten is.

rejtély rejtélyek csillagászat sötét anyag


Megtekintések száma: 16011





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet