Durván forró és száraz levegő érkezik: A Kárpát-medencében elviselhetetlen lesz az idő!

2018. augusztus 7., kedd




A folytatásban valamivel szárazabb levegő érkezik a Kárpát-medence térségébe. Kedd estig a napsütést éppen ezért egyre kevesebb helyen zavarhatják majd felhők, és zápor, zivatar is már csak a Dunántúlon fordulhat elő helyenként.

A meteorológusok állítása szerint egyre durbább időszak jön, az elkövetkező napok a héten pedig hihetetlenül durva lesz a klíma.

Abban mindenki egyetért, hogy ez egyértelműena globális klamíváltozás káros következménye.

A tudósok és szakemberek azt mondják, hogy nncs sok ideje a világnak felkészülni.

Hamarosan ugyanis brutális és nagyon extrém időjárási anomáliák fognak végigsöpörni a bolygón. Ez pedig a földi infrastruktúrát is megsemmisítheti, hihetetlen anyagi károkat okozva ezzel.

A klímaváltozás bizonyítottan növeli az extrém csapadékmennyiség, a villámárvizek, a part menti áradások, a hőhullámok, illetve az erdő- és futótüzek kialakulásának esélyét. 

Az éghajlatváltozás ráadásul a Golf-áramlatra is súlyos hatásokkal lehet.

Új adatok igazolják, hogy gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási események az utóbbi 36 évben, mint korábban 

– áll az MTA közleményében. 

Az áradások, villámárvizek, illetve part menti áradások száma csak az utóbbi 5 évet tekintve is jelentősen emelkedett – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) legújabb jelentéséből. 

A tanulmány az először 2013-ban elkészített jelentés frissített változata.

A Golf-áramat az atlanti áramlási rendszer (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) része. Folytatásával, az Észak-atlanti-áramlással együtt a Mexikói-öböl meleg vizét szállítja északra. 

Az EASAC korábbi, 2013-as és 2018-as jelentései is foglalkoztak azzal a kockázattal, melyet az áramlat gyengülése vagy leállása jelentene.

Egy ilyen átalakulás hatására egész Északnyugat-Európa időjárása megváltozna.

Napjainkban is folyik a szakmai vita arról, hogy leállhat-e az áramlat azért, mert a növekvő csapadékmennyiség és a grönlandi jég olvadása miatt egyre több édesvíz kerül az Atlanti-óceánba. 

Az EASAC jelentése szerint az oceanográfiai adatgyűjtés fejlődésével megbízhatóbb előrejelzéseket kell készíteni a klímaváltozás áramlatra gyakorolt hatásáról.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség klímaváltozás időjárás előrejelzés


Megtekintések száma: 50221





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet