Először csináltak felvételt egy DNS megkettőződéséről: meglepő dolgot figyeltek meg

2017. június 20., kedd




Egy üveglapon figyelték meg a replikációját egy különleges képalkotó technológia segítségével. Zseniális felvétel.

A DNS az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Ez az, ami minden embert, és minden élőlényt felépít, és a genetikai információink egész halmazát tartalmazza.

1869-es felfedezése óta rengeteget megtudtunk róla, de csak az 1950-es években voltunk képesek a szerkezetét is alaposan megismerni.

A DNS nem más, mint egy kettőshélix-rendszerű spirál, ahol a vezető szél és a követő szál építi fel egymást.

A minden élőlényben lejátszódó és az öröklődést biztosító DNS-másolásban számos enzim veszt részt. Tudósok most egyedülálló felvételt készítettek egy DNS megkettőződéséről.

Nemrég izolálták a Kólibaktérium - Escherichia coli - egyik DNS-molekuláját, hogy egy üveglapon figyeljék meg a replikációját egy különleges képalkotó technológia segítségével.

A lélegzetelállítóan érdekes felvétel sok mindent felfedhet abból, hogy mi zajlik a saját szervezetünkben. Ez így, ebben a formában még sohasem rögzítették, így joggal mondható, hogy történelmi léptékű is ez a videó.

Ráadásul rábukkantak egy szokatlan dologra a felvétel segítségével, ami alaposan meglepett mindenkit.

Eddig úgy vélték, hogy a vezető és követő szálak szintézisét összehangolja a DNS-polimeráz a replikáció során, mint ahogyan azt a fenti animációban is láthattuk. Azonban a valós idejű felvétel ezzel szemben mást mutatott.

Néha váratlanul megállt, majd egy teljesen más tempóval folytatódott a megkettőződési folyamat.

Ez azt jelenti, hogy egymástól teljesen függetlenül kettőződnek meg a DNS-molekulák – a végeredmény mégis tökéletes lett.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség emberi test biológia


Megtekintések száma: 164004





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet