Kínai időalagút?

2015. október 22., csütörtök
Kínában létezik egy földalatti alagútnak, melyen áthaladva az autósok különös jelenséget tapasztaltak: óráik egy órával visszaállítódtak, mire az alagút másik oldalára értek.

Guizhou tartományban lévő Zunyi melletti alagutat a helyiek csak "time tunnel"-nek azaz időalagútnak nevezik. A néhány évvel ezelőtt épült közel 365 méter hosszú útvesztőben a rajta keresztülhaladó autósok szokatlan időjelenségeket élnek meg.

A mobiltelefonok órái megzavarodnak, legtöbb esetben pedig mikor az alagút másik oldalára érnek, egy órával korábbi időpontot mutatnak. Egy arrafelé napi szinten autózó szemtanú beszámolója szerint ez a jelenség az esetek 80%-ban előfordult. A mobiltelefon órája egy órával átállítódott, majd a jelenség néhány mérfölddel távolabb kerülve az alagúttól megszűnt, és a telefon ismét az aktuális időt mutatta.

idoutazas

A Gui Yanf Evening News riportere gondolta mélyebben utána jár a dolgoknak, és ő maga is többször áthajtott az alagúton. Természetesen a kísérletezgetései ugyanarra az eredményre jutottak, mint a többi autós tapasztalatai. Az esetek túlnyomó többségében az ő mobiljának az órája is átállt.

Az elsőre talán megmagyarázhatatlannak, mi több paranormálisnak tűnő jelenségnek azonban bőséggel akadtak logikusnak tűnőt ésszerű magyarázatai, melyek napvilágot láttak a riport sugárzása után. Egyesek szerint puszta időzóna váltásról van szó, és az alagút egyik fele még az egyik időzóna határon foglal helyet, míg az alagút vége a másik időzónában, és tulajdonképpen emiatt történik az órák átállása.

Ezt a verziót azonban gyorsan elvetették, és nem is tűnik reálisnak, ha egy picit utána nézünk a térképen, hogy pontosan hol is helyezkedik el az "időalagút". Egy másik magyarázat az alagút belső hálózatának erős jelével magyarázza a jelenséget. Eszerint az alagútban akkora a jelerősség, hogy az anomáliákat okoz a benne áthaladó elektronikus eszközökben. Ez a magyarázat sem állja meg teljesen a helyét.

kinai-idoalagut

A megoldás ennél jóval egyszerűbb, mi több, ott volt végig a szemünk előtt. Mivel a jelenség olyan mobiltelefonoknál jelentkezett, melyek egy és ugyanazon szolgáltatóhoz tartoztak, ezért a jelenség oka a mobilhálózat geomágneses zavarában keresendő.

Emiatt a zavar miatt néhány pillanatra (amíg az alagúton keresztülhaladnak az autósok) részben, vagy teljesen megszűnik a hálózattal a kapcsolat, és mikor újraszinkronizálnak az eszközök, hibásan rossz időzónát érzékelnek, illetve rosszul szinkronizálják az aktuális időt. Bár a megoldás teljesen logikus és igaz, az alagútra ráragadt az "időalagút" név.

kínai időalagút


Megtekintések száma: 14908

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet