Konspirációk Elisa Lam haláláról

2016. január 27., szerda
Előző cikkünkben megismerhettétek Elisa Lam hátborzongató történetét. A miértekre több válasz is érkezett, a ti dolgotok megítélni, hogy miben hisztek.

Egy kis emlékeztető

Santiago Lopez nem is sejtette, hogy aznap megváltozik az élete. A Cecil Hotel dolgozója 2013. február 19-én több lakótól is bejelentést kapott, hogy nem megfelelő a víznyomás, valamint büdös, koszos víz folyik a csapból. A panaszok egyre sokasodtak, ezért a férfi elindult a tetőre, hogy megnézze a víztartályokat.

A 15. emeleten lévő szerkezet már nem először hibásodott meg, ezért valamelyik szivattyúra gyanakodott a gondok. Felmászott a létrán, hogy felérje a 10 láb magas tartályt, ekkor vette észre, hogy nyitva van a teteje. Amit benne talált, az pedig egy életen át kísérteni fogja.

Egy női holttest lebegett arccal lefelé a vízben. Lopez felfedezése óriási port kavart, a legjobb ügyvédek álltak a Cecil szolgálatába.

Los Angeles teljes egészében felháborodott, ugyanis azt gondolták, gondatlanság okozta a nő halálát, ám ahogy a rendőrök beleásták magukat az ügybe, rájöttek, hogy valami sokkal rejtélyesebb dolog áll a háttérben.

elisa-lam-rejtely-4

A nő szülei feljelentést tettek a hotel ellen, akiket gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával idéztek a bíróságra, ám hamar belátta mindenki, hogy az ügy koránt sem lesz ilyen egyszerű.

Az áldozat, Elisa Lam, David és Yinna Lam 21 éves gyermekük volt. Lam Tumblrjéből az derül ki, hogy a hölgy nagyon szeretett élni. Stílusos, művészi fotókkal, divatos ruhákkal pakolta tele a falát, depressziónak, szuicid hajlamra utaló jeleknek nyoma sincs.

Egy édes, vicces, kreatív hölgynek ismerték meg a követői, akit érdekelt a feminizmus, a klasszikus regények, a filmek, az impresszionista festők és a modern építészet. Lam turistaként érkezett az Angyalok Városába, és úgy volt, hogy pár nap után tovább is utazik. A kanadai-kínai lány azonban nem jelentkezett, mint ahogy előtte minden nap tette. Január 31-én hallottak róla utoljára, így a szülei pár nap után értesítették a helyi hatóságokat, hogy keressék meg az eltűnt lányt.

A nyomozás különös részletei

Lopez körülbelül három hét után bukkant rá Lam holttestére, aki meztelenül lebegett a szálloda vízében. Egyértelműen nem lehetett megmondani a halál okát, a halottkém azonban fulladást nevezett meg. Arról, hogy hogy került a nő a tartályba semmit nem tudni, a rendőrség aktái csaknem üresek. Az eredményekre különösen sokat kellett várni, ezért az összeesküvés-elmélet fanatikusok már dörzsölgetni is kezdték a tenyereiket.

elisa-lam-rejtely-3

Pláne akkor, amikor megállapították, idegenkezűségre utaló nyomot nem találtak, Lam pedig nem fogyasztott sem drogot, sem pedig alkoholt.

A rendőrség öngyilkosságot gyanított a háttérben, ám akkora közfelháborodást keltett a feltételezés, hogy inkább visszavonták a kijelentést.

Néhány lelkes internetező ugyanis felvázolta a rendőrség lehetséges forgatókönyvét, az pedig több mint nevetséges. A fiatal, 160 centiméteres hölgy úgy döntött, véget vet az életének, ezért a szobájában hagyta a gyógyszereit, és felment a hotel tetejére. Itt nem az ugrást választotta, ami biztos halált jelentett volna számára, hanem felmászott a csúszós tartályok tetejére, majd emberfeletti erővel felfeszítette a zárat, ezután ledobta a ruháit, és beleugrott a vízbe. Szintén természetfeletti erejével pedig becsukta maga után az ajtót.

További különös tény, hogy minden szálloda köteles a tetőre vezető ajtót riasztóval ellátni, így a biztonságiak látják, ki és mikor ment fel oda. Érdekes módon Lam esetében nem szólalt meg a riasztó, így vagy ő, vagy más kapcsolta ki, esetleg aznap nem üzemelt.

A rendőrök átkutatták a riasztási naplót, ám valóban egyetlen illetéktelen be… vagy esetünkben kihatolást nem észleltek.

A hátborzongató videó részletei

Lam esete nagyon hasonló volt a megszokott LA-i eltűnésekhez, és valószínűleg elfelejtették volna az ügyet, ha nem kerül fel az internetre egy videó, ami megörökítette a lány utolsó perceit. A lelkes önjelölt nyomozók rögtön elkezdték kielemezni a felvételt, és arra a következtetésre jutottak, a diáklány viselkedése több mint különös.

A lány viselkedése, mondjuk ki, elég bizarr. Először a nyomógombokkal babrál, láthatjuk, hogy sorban megnyomja az egymás alattiakat, ám nem történik semmi.

Lam ezután kinéz a folyosóra, majd nekilapul a lift oldalának. Különös viselkedése arra enged következtetni, hogy valakitől tart, ezért a felvonóban rejtőzik el. Ezután azonban furcsa mód kisétál a folyosóra, és láthatóan kommunikálni kezd valakivel.

Mintha hevesen vitatkozna, először csak furán gesztikulál, majd mintha egy jelbeszéddel kommunikálna valakivel. Miután eltűnik a képből (láthatjuk az árnyékát is távolodni), a lift működésbe lép. Úgy tűnik, ki-kinyílik az ajtaja, de csak egyszer látjuk azt, hogy emeletet váltott volna. A különös, táncikáló mozdulatok miatt megkérdőjelezhető a lány mentális állapota, ám a szülők azt nyilatkozták, lányuk az utolsó hívásig remek egészségügyi állapotban volt. A felvételt látva nem értették a különös viselkedést, ugyanis sohasem látták ilyen furcsán viselkedni a diáklányt.

Véletlen egybeesés?

Különös, hogy a történet nem lehet ismeretlen a horror-rajongók számára, ugyanis Lam esete nagyon hasonlít a 2002-es Dark Water vagyis Sötét víz c. japán film forgatókönyvéhez. Vigyázat, SPOILER veszély! Egy válófélben lévő édesanya beköltözik egy ijesztő társasház egyik lakásába a kislányával, aki hirtelen szert tesz egy képzeletbeli barátra. A plafon állandóan beázik, amit hiába jelez a hölgy a gondnoknál, az láthatóan nem foglalkozik vele.

Mint kiderül, a ház tetején lévő víztartályba beleesett egy kislány, a lelke pedig nem talált megnyugvást, ezért a csonka család feletti lakást sorozatosan elárasztotta vízzel.

A rosszul működő lift is nagy szerepet játszik a történetben, ugyanis a végjáték színhelye a felvonó. Különös, milyen sok egybeesés van a film és a valóság között.

[caption id="attachment_4245" align="aligncenter" width="740"]Ijesztő belegondolni, hogy a holttest a víztartályban rothadt Ijesztő belegondolni, hogy a holttest a víztartályban rothadt[/caption]

Lam és a piros táskás kislány ugyanúgy haltak meg, egy lakó, Bernard Diaz beázást jelentett a diáklány halálakor, ráadásul semmilyen okot nem találtak arra, mitől vizesedett volna át a plafon. A bejelentő ráadásul az eltűnt lány alatt lakott. A filmben is az eltűnt óvodás alatt laktak anya és lánya, és folyamatos beázástól feketéllett a plafon. Még egy különös egybeesés a film kapcsán, ami már az amerikai remake-hez kapcsolódik.

A történet ugyanaz, csak a nevek mások. A tengeren túli változatban ugyanis a kislányt nem Ikukonak, hanem Cecinek hívták. A Ceci a Cecilia becézése, Lam eltűnésének helyszíne pedig a Cecil hotel. Véletlen volna?

Újabb elméletek születtek később arról, mi történhetett

Drogfogyasztás

A videót látva többen arra a következtetésre jutottak, hogy a diáklány elcsábult a LA-i kísértésnek. Ugyan az ismerősök, rokonok azt állítják, sosem élt tudatmódosító szerekkel, elképzelhető, hogy Lam a buli kedvéért mégis kipróbált valami könnyűdrogot.

Ki tudja, az milyen hatással lehetett rá. Nem kizárt, hogy olyan hallucinációkat okozhatott a lánynak, amitől üldözési mániája lett, és végül ez okozta a vesztét. A toxikológiai vizsgálatok ugyan kizárták ezt a lehetőséget, ám a megoldást keresők úgy vélik, a hosszú toxikológiai vizsgálatok alatt hiba csúszhatott az eredmények kiállításába.

Démoni megszállás

Ez a teória is a videó megnézése után pattant ki a kommentelők fejéből. A filmekből már oly jól ismert démoni megszállott mozgáshoz hasonlót produkál a lány.

Kicsavart testhelyzete arról árulkodik, hogy nem teljesen önmaga.

berkeley-square-demon

Többen úgy vélik, láthatatlan démonok kerítették hatalmukba a lányt, aki ennek hatására viselkedik a lehető legbizarrabb módon. A kommentelők szerint ez megmagyarázza a fura gesztikulálást és a párbeszédet is, aminek a másik résztvevőjét nem érzékeljük.

Idegenkezűség

A nézők felhívták a figyelmet arra is, hogy a videó egyes momentuma talán egy tettest sejtet a háttérben. 2 perc 27 másodpercnél Lam kikerül valamit vagy valakit a felvételen, ám sajnos nem látni egy árnyékon kívül semmit.

Többen azt mondják, egyszerűen csak kibicsaklott a bokája a hölgynek, azért került olyan lehetetlen helyzetbe a lába, ám többen tartják igazabbnak azt az elképzelést, miszerint valaki állt a diák mellett, és végül ő vette rá az amúgy bipolárisnak titulált lányt az öngyilkosságra.

A Cecil sötét aurája

Sokan ennek az elképzelésnek adnak a legtöbb hitelt, ugyanis a Cecil hotel két sorozatgyilkosnak Richard Ramireznek és Johann Unterwegernek is menedéket nyújtott.

A két gyilkos mellett több öngyilkos is tarkítja a hotel „jó” hírnevét, olyan hihetetlen esetek is történtek, mint például azé az öngyilkos férfié, aki a hotelszobájából kiugorva rázuhant egy járókelőre.

Több vendég is úgy érezte, negatív energiák lengték körül a helyet, elképzelhető, hogy Lam fogékonyabb volt az ilyen energiák észlelésére, és végül ez vezetett a halálához.

elisa-lam-halala

Reklám

A filmekre való utalás remek reklámlehetőséget hordoz magában. Sokak szerint Lam esete egy egyszerű figyelemfelhívás lett volna, amolyan a remake tökéletes remakje, ám balul sült el a próbálkozás, a diáklány pedig belehalt ebbe.

Hogy a társak menteni tudják a menthetőt, minden bizonyítékot eltüntettek, sőt, egyes elgondolások szerint maga a hotel is részt vett ebben, így ők kezeskedtek arról, hogy mindenféle nyomot megsemmisítsenek: például a riasztórendszer jelzéseit.

Évek óta folynak a találgatások, de az újabb és újabb teóriák egyike sem bizonyítja 100% pontossággal, hogy mi is történt pontosan. Úgy tűnik, ez az eset is örök rejtély marad, ha csak valaki fel nem fedez valamilyen elfogadható magyarázatot az összefüggések között.

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan


Megtekintések száma: 19126

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet