Nézd meg te is egy magzat fejlődését 3D-ben!

2016. november 28., hétfő




Bár a mai világban, ahol mindenféle ultrahang létezik már, és rengeteg remek ismeretterjesztő animáció arról, hogy a fogan meg egy emberi lélek, ez az új projekt tényleg úgy mutatja meg az apró ember kialakulását, ahogy még nem láthattuk.

Egy új, zseniális videó mutatja be, Hogyan is fejlődik egy emberi magzat az anyaméhben.

Az Amszterdami Egyetem embriológia-szakértői összesen 75 hallgató segítségével készítette el azt az interaktív bemutatót, ami tényleg eddig még soha nem látott módon, teljesen más megközelítésből mutatja be a dolgokat.

Gyakorlatilag egy virtuális interaktív térképen követhetjük végig, hogy hogyan fejlődnek az emberi embrió egyes részei. Elég, ha kiválasztjuk, melyik szervre koncentrálunk, és lekövethetjük annak kialakulását és továbbfejlődését.

Nem olyan látványos, mint ahogy a legtöbb anya, vagy kíváncsi szemlélő várta, de tudományos és felfedezői szempontból tényleg egyedi és nem látott megközelítésben lehet végigkövetni a magzatfejlődés egyes szakaszait.

A z alkotók a hagyományos felvételeket számítógéppel generált modellekkel egészítették ki, és a szemléltető eszközként használatos atlaszban könnyen megtehetjük, hogy akár egyetlen testrész vagy belső szerv fejlődésére koncentrálhassunk, például megnézhessük, hogy néz ki a tüdő vagy a máj a különféle növekedési fázisban lévő embrió belsejében.

Van videós ízelítő is, de csak óvatosan, mert tényleg kettétörheti egyesekben a szív alatt hordott angyalka misztikumát.

Azért is jelentős dolog ez az egész, mert még ma is sok helyen csirke, vagy más állt embriómodelljét használják fel az oktatásban. Ezzel az új rendszerrel pedig bámulatos részletességgel lehet mindent szemléltetni, ami a magzattal történik a fejlődése során.

Olyan, mint egy nagy, nyitott tankönyv, melybe virtuálisan belelapozhatunk, és kinagyíthatjuk benne az egyes dolgokat.

A digitális biológiai magzat atlaszt bárki megnézheti a 3D Atlas of Human Embryology weboldalon, csak egy egyszerű mezei számítógép, valamint egy Adobe Acrobat / Adobe Reader kompatibilis alkalmazás szükséges hozzá.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen orvostudomány


Megtekintések száma: 64406





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet