Stephen Hawking ezeken a helyeken kutatna az idegenek nyomai után

2016. november 6., vasárnap
Stephen Hawking és a Breakthrough Listen projekt számos a tejútrendszerben hozzánk közel lévő bolygót és csillagot vizsgálna meg, többek között a KIC 8462852-t is, melyről már 2 éve úgy tartják, hogy egy idegenek által épített megaobjektum található ott, mivel rejtélyes fényjelenségeket produkál.

Stephen Hawkingról köztudott, hogy nem igazán rajong azért, hogy felvegyük az idegenekkel a kapcsolatot. Ezt az álláspontját már rengetegszer kifejtette a világűr kutatásával kapcsolatos hírek mellett, valamint mindig, mikor szóba került az, hogy idegen civilizációknak üzenjünk a mélyűrbe.

Félelem az idegenektől

Sokak szerint egy ilyen üzenetküldés az emberiség sorsát is megpecsételheti, hiszen ha rossz kezekbe kerül ez az üzenet, akkor egy nálunk sokkal fejlettebb faj, leigázó szándékkal ellátogathatna hozzánk, hogy elvegye tőlünk a Földet.

„Ha annyival erősebbek nálunk, nem hiszem, hogy többre becsülnének minket egyszerű baktériumoknál" – nyilatkozta a tudós.

Ráadásul a Föld egy élhető bolygó, ami jó helyen van, és megfelelő körülményeket teremt az élőlények és szervezetek számára. Egy ilyen kincset kizárt, hogy ne vegyenek el előlünk, ha megtehetik.

Hawking szerint az nem garancia arra automatikusan, ha egy faj sokkal intelligensebb nálunk.

Éppen ellenkezőleg, egyes kutatások szerint ugyan az alacsonytól az egyre magasabb intelligenciáig haladva érzelmileg és értelmileg egyre magasabb egy faj teljesítménye, azonban van egy pont, amin túl elvész az empátia, és az együttműködés készsége.

Hawking kedvenc hasonlata, hogy egy fejlett, földön kívüli civilizációval történő kapcsolatfelvétel valószínűleg olyan lenne, mint amilyen Kolumbusz találkozása lehetett Amerika őslakóival 1492-ben.

Több bolygó és csillag is számításba jöhet

Éppen ezért a Breakthrough Listen projekt keretében nanotechnológiával épített parányi űrhajókat küldenének magunk helyett a feltételezett célpontokhoz, így képesek lennénk úgy megfigyelni más világokat, hogy közben nem derül ki, hogy pontosan honnan jöttünk.

Ezek a nanohajók kis méretükből adódóan nagyon gyorsan lennének képesek elérni a célpontokat, akár évek alatt.

Jelenlegi ismereteink szerint több olyan csillag és bolygó is számításba jöhet

„Ahogy idősödöm, egyre biztosabbnak gondolom, hogy nem vagyunk egyedül. Hosszú töprengés után most én is kiveszem a részem abból a törekvésből, hogy e kérdésre végre választ kapjunk" – hangzik el Stephen Hawking egyik filmjében.

A legesélyesebb jelölt a tőlünk csak 16 fényévnyire lévő Gliese 832c lehet, melyet sokan Föld 2-nek is szoktak hívni, mivel ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a bolygónk.

Egy nap egy Gliese 832c-hez hasonló bolygóról kapunk majd jeleket, de alaposan meg kell gondolnunk, válaszoljunk-e az ott élőknek" – mondta Hawking.

A projekt azonban nem csak azt az egy bolygót vizsgálná, hanem még legalább egymillió potenciálisan életet tartalmazó bolygót, és csillagot is.

A legelső vizsgálni kívánt objektum a KIC 8462852 nevű vörös törpe lesz, mely már két éve tzartja lázban a fél világot, és a csillagászokat is.

2015-ben egy olyan csillagászati esemény történt, melyről korábban mi is beszámoltunk, számos más nemzetközi hírportállal együtt. A BBC is megszellőztette, hogy talán idegenek nyomaira bukkantak a KIC 8462852 nevű csillagnál.

A csillagot egyébként 2009-ben fedezték fel, de 2014-ben újra a tudományos világ figyelmének középpontjába került.

A KIC 8462852 körül ugyanis valami nagyon nagy dolog kering, ami időnként a csillag fényének 22%-át is eltakarja. Hogy mi lehet az, arra több elmélet is született, de végül minden természetes magyarázat kudarcot vallott, így az idegenek teóriája maradt hátra.

Reméljük, hogy az elkövetkező 5-10 évben ki fog derülni, hogy mi folyik ennél a rejtélyes csillagnál.

tudomány ufó ufók idegen idegenek földönkívüli civilizáció idegen civilizációk


Megtekintések száma: 317995

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet